Lever kameraet op til forventningerne på iPhone XR?

Lever kameraet op til forventningerne på iPhone XR?

*SPONSORERET*

Lad os slå fast med det samme – et telefonkamera kan på ingen måde erstatte et rigtigt kamera. Det er vist ikke en oplysning særligt mange vil blive overrasket over. Alligevel er det værd at se nærmere på kameraet i iPhone XR, som er blevet lanceret for nylig.

Men først lidt baggrund om iPhone XR. Der er tale om den nyeste telefon fra Apple, som blev lanceret i efteråret 2018. iPhone XR kom på markedet et par måneder efter lanceringen af iPhone XS og XS Max, som et billigere alternativ til de to topmodeller. Her er det måske på sin plads med en indskudt kommentar. Det er nemlig Apple, der benævner iPhone XR som en billigere telefon, og det er da også rigtigt sammenlignet med de øvrige medlemmer af iPhone X-familien. Men det kræver alligevel en hel del selvtillid, at kalde et stykke elektronik til mere end 6000 kroner for billigt.

Me det ude af systemet, kan vi se lidt nærmere på, hvad man så får for pengene, hvis man investerer i en XR. For der er naturligvis sparet lidt i forhold til topmodellen XS. Det ser man i første omgang på designet. For selv om XR ved første øjekast ligner XS til forveksling, så holder det indtryk kun, indtil man holder de to telefoner i hånden. XR er mere buttet end XS og føles måske en smule stor i sammenligningen.

Men hvad med kameraet, spørger du måske nu. Og så svarer jeg, at jeg er glad for, at du spørger ii ental. For der er nemlig kun et hoved-kamera på iPhone XR i modsætning til de tyo kameraer, man finder på XS og XS Max. Det betyder, at du ikke har mulighed for at anvende optisk zoom på XR, men må nøjes med digital zoom. Måske endnu vigtigere for mange, der bruger telefonen til de hurtige billeder, er, at man ikke kan bruge portræt-indstillingen, som betyder, at baggrunden bliver sløret. Selve kameraet, altså linser osv., er fuldstændig det samme på XR som på XS. Det samme gælder selfie-kameraet.

Det andet vigtige sted, hvor der er skåret ned på XR, for at holde prisen nede, er skærmen. Her er der anvendt en lidt forældet teknologi i form af en LCD-skærm. Apple hævder, at det er den mest avancerede LCD-skærm nogensinde, men fakta er altså, at de fleste andre producenter for længst er gået væk fra LCD. Til sammenligning får man en OLED-skærm på XS-modellen. Retfærdighedsvis skal Apple dog roses for, at det virkelig er en god LCD-skærm, man har brugt på iPhone XR, og mange vil nok ikke tænke nærmere over det.

Det bør også nævnes, at XR anvender styresystemet iOS 12 med A12-chipsæt, som er helt magen til det, man finder i XS-modellen. Det er vel nok det styresystem på markedet, som giver den bedste og mest flydende brugeroplevelse lige nu.

Konklusionen er, at man med iPhone XR får en telefon, som man for blot et par år siden ville sætte helt op på hylden blandt de bedste telefoner nogensinde. Men i dag lander den et par placeringer længere nede. Det skyldes især skærmen og at der blot er et kamera i en tid, hvor konkurrerende virksomheder lancerer telefoner med hele kameraer. Kan man leve med dette, er der dog ingen tvivl om, at man får en fantastisk telefon med iphone XR, og det vel at mærke til en pris, der i dag ligger i midt-segmentet for, hvad en telefon koster.