Udnyt mobilkameraet til dets fulde potentiale

Udnyt mobilkameraet til dets fulde potentiale

Kan man tage billeder med sin mobiltelefon, som ligner en professionel fotografs arbejde? Med og uden mobiltilbehør som fx lys og standere, kan de mest moderne modeller levere billeder i topklasse, som man godt kan have svært ved at skelne fra billeder taget med spejlreflekskameraer.

Der findes en stor mængde smart mobiltilbehør, som vil gøre livet lettere som mobilfotograf. Er man fx interesseret i at optage video i bevægelse, vil en moderne form for steady cam, som fx DJI Osmo, være sagen. Det er simpelt fortalt en stang med en mobilholder i toppen, som sørger for at holde mobilen i helt samme position, uanset hvordan man vender og drejer stangen. Netop stabiliteten får man også ved at almindeligt stativ til mobilkameraer. Det fungerer lige godt til video og billeder, men dog bedst hvis man har et relativt ubevægeligt motiv.

Kend kameraet og dets funktioner

Megapixel-ræset, hvor mængden af kameraets megapixels var det vigtigste for kameraets kvalitet, er for længst overstået, og man kan sagtens tage glimrende billeder med 10-12 megapixel, men det kræver samtidig at der sidder noget fornuftig teknologi i og inde bag linsen.

Når man altid har et godt kamera på sig, vækker det interessen for at tage flere billeder, og et godt kamera er for mange en særlig grund til at investere i en topmodel. Det er let at se, at skabere af smartphones tidligt har taget denne efterspørgsel til efterretning, og kvitterer ved at have et kæmpe fokus på kameraet. Langt de fleste 2018-modeller indeholder hver især en stor forbedring og videreudvikling ift. de forrige modeller. Og hvor nogle satser på dual lens, som fx i topmodeller fra iPhone, HTC og Huawei, satser andre på dual aperture, som i de nye Samsung Galaxy-telefoner – som så i øvrigt gør begge dele i plus-modellen.

Fokus er på at skabe billeder der fremstår flotte, om de så er taget i dagslys eller i mørke omgivelser. Dårlig belysning har længe været en akilleshæl ift. at tage de rigtigt gode billeder med sin mobiltelefon. Når lukkemekanismen tillader en større åbning, vil der blive trukket mere lys ind til CCD-chippen, som modtager lyset gennem linsen, og i flere år har udviklingen gået på at åbningen skal være så stor som mulig, uden at gå på kompromis med kvaliteten af billederne. En stor åbning kan nemlig give gode billeder i mørke, men gøre billeder taget i dagslys mindre detaljerede. Netop det gør en dual aperture-løsning op med, i og med teknologien skifter mellem stor og lille åbning automatisk, alt efter belysningen i den scene man skal til at fotografere.

Dual lens-teknologien, som har eksisteret i flere år, men som rigtigt har fået medvind i de nyeste modeller, giver derimod flere muligheder.

Alt efter typen, får man mulighed for at give mere dybde til billederne, og især tilføje den eftertragtede bokeh-effekt, som slører baggrunden. Den har i flere år været tilstede, om end kun i en digital udgave, som ikke altid kan finde ud af at tildele korrekt dybde til forskellige objekter i billedet. Med dual lens er det altså en helt andet sag. Andre typer dual lens giver også mulighed for analog zoom i modsætning til digital zoom, som blot forstørrer pixels.

Langt de fleste nye smartphones tilbyder muligheden for at skrue på ”knapperne” i kamera-appen, så man kan føle sig som en professionel, når man tager billeder. Med lidt viden om det at tage billeder, og naturligvis en masse øvelse, vil man altså kunne gøre sin mobiltelefon til et kraftfuldt værktøj, hvis man har en drøm om at blive amatørfotograf.

Skriv en kommentar