Sådan tager du et godt portrætbillede

Sådan tager du et godt portrætbillede

Skal du tage et portrætbillede af en du kender, eller vil du bare gerne være godt forberedt, når næste opgave tikker ind? Vi guider dig til, hvordan du kan arbejde dig henimod det perfekte portrætbillede, hvor der er tænkt over samtlige detaljer, uden at det kan ses på billedet. Der er nemlig flere ting, der spiller ind, når det handler om det gode portrætbillede, og du kan gøre meget af det selv, hvis du ellers er godt forberedt.

Som fotograf har man sin egen stil inden for fotografering, og det er vigtigt, at du først og fremmest er klar over, hvordan du er som fotograf. Er du glad for farver og natur, så kan du arbejde med at få mere lys ind, og er du glad for det enkelte look med flotte skygger, så skal du arbejde på en helt anden måde. Sørg for, at du kender din egen teknik og forstår, hvorfor du gør alt det, som du vælger at gøre. På den måde kan du nemmere finde frem til den ideelle opsætning til portrætbilleder og skabe det bedst mulige resultat.

Hav øje for detaljerne

Detaljerne er en vigtig del af det gode portrætbillede, da det er helheden, der giver det endelige udtryk, og her indgår også de mange detaljer, der kan være på et billede. Skal billedet være i halvtotal, hvor der bliver skåret fra hofte og op, så kan det være en god idé at overveje et ur til den pågældende person, som man kan se på billedet. På den måde kan du arbejde mere med hændernes funktion, uden at det bliver malplaceret og voldsomt at se på. Du finder mange smukke ure hos forskellige forhandlere, og du skal bare have fundet ud af, hvilken stil du går efter. Du kan se mere her.

God kemi

Noget af det vigtigste ved et vellykket portrætbillede er, at fotograf og model har en god kemi og føler sig trygge ved hinanden. For er modellen ikke tryg ved dig, så vil det være svært at give slip på billederne og lade det naturlige look overtage. Omvendt vil det også være svært for dig som fotograf at komme med input til ændringer i opstillingen og med idéer til andre vinkler, hvis ikke I føler et nærvær og er trygge ved hinanden.

Redigeringens kunst

Billedet er selvfølgelig det første step på vejen til det gode portrætbillede, men redigeringsfasen er mindst lige så stor en del af processen. Det er vigtigt, at du arbejder i et godt program og har styr på, hvilke muligheder du har. På den måde kan du arbejde med lys, dybde og farver på billedet og fjerne eventuelle pletter og urenheder, hvis modellen ønsker dette. Du kan også udligne lysets farveskala fra at være i den rødlige ende til et mere naturligt og køligt lys, så det virker så professionelt som overhovedet muligt.